Het verloop van een fotoshoot

–   Voorbereiding en fotoshoot
–   Selectie, digitale ontwikkeling en contactsheet
–   Fine tuning en eventueel retoucheren
–   Afdrukken en materiaalkeuze

Voorbereiding en fotoshoot

 • Je meldt je aan voor een fotoshoot. Dit kan voor jezelf zijn of voor een ander, voor een product of juist voor je huisdier. Vanaf het moment dat ik je aanmelding ontvangen heb, begin ik al te bedenken hoe ik de mooiste foto’s voor je kan maken. Welke achtergrond het beste past bij de foto’s die je wilt hebben en welke lichtopstelling het mooiste effect gaat geven. Op de afgesproken tijd zorg ik ervoor dat dit al zo veel mogelijk klaarstaat, zodat je niet lang hoeft te wachten eer we kunnen beginnen. Natuurlijk moet het licht tijdens de shoot soms wel aangepast worden aan de verschillende poses; dit is niet te voorkomen.
 • Voor we beginnen met het maken van de foto’s neem ik eerst nog even met je door wat precies je wensen zijn. Dat gaat in een aangename, ontspannen sfeer, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt en de foto’s ontspannen en natuurlijk worden.
 • Vervolgens zorg ik dat ik voldoende foto’s maak om je een ruime keus te geven. Tussendoor zal ik je het resultaat op mijn camera al laten zien, zodat je meteen kunt zeggen of je tevreden bent.
 • Wanneer we genoeg foto’s hebben, is de daadwerkelijke fotoshoot afgelopen.

Vaak krijg ik na afloop te horen dat het zo’n gezellige shoot is geweest en dat iedereen een leuke tijd heeft gehad. Dat vind ik altijd een heel mooi compliment, want bij binnenkomst zijn veel mensen toch wel wat gespannen. Als ze dan na afloop juist heel tevreden zijn en zeggen dat ze een leuke shoot hebben gehad, dan is het eerste stukje van mijn werk vast gelukt!

Selectie, digitale ontwikkeling en contactsheet

Na de fotoshoot ga ik met de foto’s aan de gang.

 • Als eerste zoek ik de mooiste foto’s uit. Foto’s waarop iemand net zijn ogen dicht heeft of waar de houding niet mooi genoeg is, vallen direct af.
 • De overige foto’s ga ik digitaal ontwikkelen. Net zoals in het analoge tijdperk het fotorolletje ontwikkeld moest worden, geldt dit ook voor de digitale bestanden die uit mijn camera komen. Ik fotografeer namelijk in RAW (het ruwe camera bestandsformaat) en een RAW-bestand moet altijd geconverteerd worden naar een TIF- of een JPG-bestand. Tijdens dit converteren zet ik de foto’s vast recht en indien nodig snijd ik ze uit. Ik voer vast een basisoptimalisatie uit in kleur, contrast en scherpte.
 • Na de digitale ontwikkeling zet ik de foto’s om naar een contactsheet. Dit is een JPG-bestand waar alle fotootjes in het klein op komen te staan, met daar doorheen een watermerk. Dit is het bestand dat ik naar je mail en waaruit jij zelf de foto’s kunt kiezen die je afgedrukt wilt hebben. Ook dit is afgeleid van de analoge methode, waarbij er een contactsheet van de negatieven werd gemaakt. Het enige verschil is dat de fotootjes op het huidige digitale contactsheet net wat groter zijn dan in het analoge tijdperk, zodat je wat makkelijker kunt kiezen wat je de mooiste foto’s vindt.


Fine tuning en eventueel retoucheren

 • Als je je keuze aan mij hebt doorgegeven, ga ik de foto’s van je keuze verder bewerken. Ik zorg dat de kleuren, contrasten, de hooglichten, de schaduwen en de scherpte allemaal optimaal worden ingesteld. Deze fine tuning is heel belangrijk voor het uiteindelijke resultaat! Een foto direct uit de camera heeft zo’n 75% van zijn kunnen bereikt; de andere 25% krijgt hij pas door de bewerking, de fine tuning. Als professioneel fotograaf lever ik uiteraard alleen foto’s die de volle 100% van hun kunnen hebben bereikt!
 • Bij retoucheren kun je denken aan het weghalen van eventuele puistjes en andere oneffenheden, het wegwerken van haren en ‘rotzooitjes’ die op de ondergrond liggen (vooral bij dierfotografie is dit een belangrijke, maar ook tijdrovende klus).


Afdrukken en materiaalkeuze

 • Na het bewerken van de foto’s kunnen deze worden afgedrukt. Dit verzorg ik niet zelf: ieder z’n vak en dit laat ik aan specialisten over. In een professioneel vaklab worden de foto’s met zorg op het juiste materiaal gedrukt.
 • Alleen… wat is eigenlijk het juiste materiaal? Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden, want dat hangt van veel factoren af. De belangrijkste factor is smaak, maar ook de plek waar de foto komt te hangen is belangrijk. Foto’s die bijvoorbeeld buiten komen te hangen, moeten op een ander materiaal gedrukt worden dan foto’s die binnen komen te hangen. Meer informatie over de afdrukmogelijkheden? Klik hier.

Naar boven